Thursday, April 12, 2012

Yamaha LC 135 - Overhaul

Dah 3 tahun lebih aku pakai motor ni...meter pun dah pusing hinggakan connecting rod (conrod)  aku mula berbunyi bising. Akhirnya aku terpaksa gak hantar masuk bengkel untuk membaiki kerosakan conrod tersebut.

 Akhirnya aku buat kat GVP itupun kebetulan pasal aku nak tukar tayar. Aku masukkan terus blok baru 60mm + racing cam . Tetapi semenjak masuk blok baru aku rasa ade sesuatu yang tidak sedap aku rasa sebab selalu sangat aku rasa macam motor aku semput tetiba. Hinggalah suatu hari (25/04/2012) ketika aku sedang mendaki bukit sebelum keluar tol Sg. Buloh tetiba motor aku berhenti sendiri. Selepas aku hantar isteri ke tempat kerja dng menaiki teksi aku hantar semula motor yang buat blok aku . Aku di beritahu, karburator aku tersumbat di sebabkan oleh gam gasket...tu semua kerja mekanik kat Welly Sg. Buloh lg. Bengang giler aku. Semasa servis aku bertanya pasal CDI Racing, mekanik kata harga dia termasuk servis karburator RM180 .Aku test kat motor aku pastu terus decide utk pasang CDI tu. Sekarang memang puashati dengan performance LC aku.

tengah pasang CDI


=============================================
Masalah terjadi bila pasang kat kedai di BTP ni adalah kekadang terasa seperti kuasa hilang tiba-tiba. Tak puas hati aku bawa motor gi Hong Leong Yamaha  kat Sg Buloh. Kat situ tunggu memang lama...at last jumpa masalah die...timing chain lari 1 mata.
 Selang dua hari motor hilang semula pickup...ades...cuti lagi gi Hong Leong Yamaha, dorang kate kene tinggal motor 2 minggu pasal nak servis valve.So pasal takleh aku minta kedai yg boleh buat , dorang bagi aku Welly Rawang aku gi sana dorang kate kene tinggal motor 2 hari, akhirnya  aku gi Welly Sg. Buloh. Lepas siap pasang motor aku ade bunyi bising lak...kene tinggal lak kat situ. Esok datang ambik motor pomen kate tu bende biasa, die kate die saje adjust teppet longgar. Hari seterusnya aku gi lagi nak suh dorang tengok problem aku, ade sorang mekanik tu kate piston aku ade problem lak suh datang balik pasal mekanik yg buat motor aku tak datang keje.....ades...

 tunggu masa nak kene barai


patut le takde power..valve dah hitam
 =============================================

 Lokasi : Medan Tasik Puteri



Atas nasihat mekanik, alat thermostat ni di potong

=============================================
* Peringatan :-
untuk diri sendiri dan rakan2 LC, jangan gunakan Engine Treatment.

153 comments:

Ray said...

macam2 problem la klu LC ni datang penyakit..teruk gler..brape kos smua skali?

Azmi said...

tukar blok racing + cam racing je rm5**.

Azmi said...

conrod tukar pun dah dekat 6** kene. rasa2 ade dekat 2k gak bikin motor nih..

mEeT_uNcLe_EpOi said...

aduyai..aku pny pn da nk problem suda.myk htm dok kering...aku cm nk trade in amik baru je..puas hti

Azmi said...

Kalau nak repair bagi puashati hantar je kat Yamaha Sg Buloh. Tapi kene tanggung le kos + masa. Aku ambik jalan mudah je...skang ni dah ade pomen yg bole buat moto ni...setakat ni puashati dgn cara kerja die...cuma jauh sikit le...Kalau nak best mmg le tukar je baru...selesai segala masalah

pae8461 said...

lc skali dia nak dtg masalah sedia kan duitnya bnyk2.. mekanik pun penting kena yg betul2 pandai buat jgn cari hat lebey kurang jer.. bila keadaan dia tiptop puas hati gak lc ni apa lagi bila dah up block besar²

Azmi said...

pae8461 kau duk repair moto katne ?

pae8461 said...

moto tak ada major problem sngt sblm ni azmi.. duk basic repair mcm tu aja.. skang gasket bawah blok dah bocor coolant masuk enjin.. tgh duk kolek part2 lagi nka upgrade skit cc kapasiti moto tu..mekanik hat wat kan keja tiptop tempat sya (penang) pening jugak nak dicarinya..

Major Raidenovich said...

Conrod pun dekat 6rat?what de heck mahal gila part moto ni.fuuuuuuu!

pae8461 said...

uih biar betui conrod sampai 6rat tu kedai mana tu, mcm terlebih mahal sngt.. Azmi skang pakai blok 60 mds lagi ka... long term review camna ok ka tak bnyk problem sngt ka camna neh...

Azmi said...

6 rat tu termasuk upah. Sekarang dah pakai blok Shark Seramik 62mm

pae8461 said...

Azmi dah up blok lagi besar ni... 62mm tu head standed agi ka skali ngan carburetor tu.. sya tukar blok fz satu set ngan cam spring valve semua, performance tak berapa memuaskan hati..

Azmi said...

tukar blok , cdi ngan cam je. lain semua standed. Tapi mmg dah terase kelajuannyer...kalau ikut meter gps dapat 136km, kalau meter ori tak tahu ler dah pusing mana..

Azmi said...

ooo... ade korek sikit head ngan tukar valve spring, muffler exzos...meter koso..

fakrol said...

bos, leh suggest x bengkel mana yang elok nk servis LC 135 ni?

Azmi said...

duduk area mana ? bole saya rekomen tempat...saya skang ni hantar pomen rumah je lebih murah dan puashati...kedai pandai cakap je workmanship hancus. Kalau nak bagus hantar je Hong Leong Sg. Buloh.

fakrol said...

sy duk area sungai buloh..dekat je dgn hong leong sg. buloh tu...diorang mmg ada amik service moto k?

Azmi said...

Ade. Tp kalau ade major repair motor kene tinggal situ.

fakrol said...

kalau just nk suruh diorg check apa masalah @ setting angin cab smula boleh k? sbb moto sy da ada knocking bile starting nk pulas minyak tu, da jalan ok je..

Azmi said...

dorang ok kalau pasal repair ni. cuma kene dtg awal le..klau tidak kene tunggu 3-4 jam baru siap

Azmi said...

masa mula2 beli dulu ade masalah lampu TPS menyala. hantar situ baru ok

fakrol said...

caj yg diorg kenakn ok x? diorang boleh setting kilang smula x motor ni?

Unknown said...

Takde la mahal sgt..dah beberapa ksli antar sana. Setting kilsng bole tp brg srmua kene standed. Takde modi

fakrol said...

barang sume standard lg..cuma rim je la tukar..xda kaitan enjin pn kn..huhu..mmg akan kna tinggal moto k lau anta situ?

Unknown said...

Tengok apa yg nak kene buat le...biasenya dorang diagnosis dulu masalah pastu bgtau customer dorang punya recomen. Klau kene tinggal atau dorang siapkan . Kadang 1 hari gak duk situ kalau nsk tunggu ler

fakrol said...

bos Azmi..kedai yg bos biasa hntar repair tu kt mne?workmanship ok?

Azmi said...

Dah lama tak hantar repair kat kedai. Ade je masalah kalau hantar kedai. Skang hantar repair kat pomen rumah je. Kat Kg. Pandan. Mmg terbaik dan murah.

fakrol said...

kg pandan? jauh gak tu...huhu...

siutet said...

Salam sdra azmi. Boleh sy tahu lokasi pomen rumah yg sdra azmi selalu pergi tu? Kg pandan tu area yg mana ya? radiator lc sy selalu kering dan bila isi dier tendang coolant keluar balik. Dh pegi kedai, diaorng ckp kena tukar macam2 sampai xde kena mengena dgn part radiator tu. Makan 5 ratus jugak kalo nk repair. Sy takut bila tukar nnti tp nnti jadi jugak. Mohon bantuan sdra azmi ya

Unknown said...

No tepon die 017 271 9107. panggilan botak. GPS 3° 8.751'N 101° 44.598'E

Lorong Kemajuan 2

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Azmi said...

masalah tu rasanya pasal gasket bocor je. bagi botak cek dulu

salammie said...

en azmi..sy pakai lc gak...smlm.baru balik.dr bgkel kat area sentul....fuel coil aka koil api lc sy ada problem..lampu lc malap je...so pomen situ cakap koil api la...pastu dia suh uat TOP OVERHAUL..suh standby 5rat ke 6rat...

so.kalau sy hantar kt pomen yg kt kg pandan tu agak2 bape dia cas kalau synak buat top overhaul? mohon beri pnjelasan...

Azmi said...

top overhaul 5 rat ??? mahal tu...carik le pomen yg murah2..saya cuma bole rekomen botak je. tapi kene gi tanya die la..pasal motor yg masuk mmg banyak terutama lc

amri ngatimin said...

Salam bro...tumpang tye, motor sy ada masalah bila top gear je,akan semput mcm minyak x sampai..tukar gear 3, ok smula...agk2 knapa ye? Repair kat medan tasik puteri ok ke? Sbb stay situ...huhu

Azmi said...

wasalam, Saya bukan pomen so takleh le nak jawab secara tepat. Kedai2 kat BTP ni saya tak rekomen nak buat engin tukar brg yg biase2 mcm tayar atau rantai ok.
Saya pernah buat kat medan tu(kedai cina sebelah klinik najihah) overhaul . kene hantar balik motor kat hong leong yamaha sg buloh kasi repair.

Azmi said...

minggu lepas gi hantar dah motor lc anak kat botak , Alhamdulillah, motor dah ok.

Azmi said...

tukar spoket set baru + kunci utama dan kunci seat + break lever set + tukar gasket blok tak sampai 300.

Mohd Kyairul Azlin said...

Assalamualaikum,sy nak mohon pencerahan,moto lc sy tiba2 mati tgh Jln.....dah try tukar plug still x boleh hidup...tp masa mati tu x ada tanda2 nk jam pun enjin still ringan je...lagi pon moto Jln x jauh Just pusing2 tamab n buat hantar anak pergi sekolah x smp 500 meter dari rmh je....ddk area Putrajaya ...jenis lc clutch thn 2008..

Shah Emrys said...

salam bro,nk tanya skit psl CDI,bro tukar CDI jenama ape ek? harga? CDI sy skg ade masalah..mmg semput r...

Shah Emrys said...
This comment has been removed by the author.
Azmi said...

Salam....ade mcm punca engin mati...tak bole hidup...contoh plug ,carburator, cdi ,coil.itu semua pomen kene cek. Contoh plug dah mati (kong), carburator masuk air (air hujan atau redah banjir) , cdi mati , coil plug...dan sebagainya. Saya pakai cdi brand MDS...rpm cecah gak 12k berbsnding cdi stok 9k

nia azmin said...

bro azmi .... mslh aku lg teruk... dlm bulan 8 thn 2013 aku pernah tkar block faito 62mm.... motor mmg sedap la .... mslh yg berlaku.. motor aku asyik leaking (minyak itam bercampur dgn coolant)..... mslh ni berlarutan smpai la aku tukar smula ke block standard... mslh leaking (coolant brcampur mnyk itam) msh lg berlaku ... aku solve utk leaking shj hampr 4ratus lbh ... sejak leaking ni mmg berulang kali hantr kedai.. tp mslh leaking x jgak slesai......water pump aku dh pernah tukar bearing, tkar oil seal n shaft nye sekali.... smalam(29.4.2014) head n block aku kene skim.... ari ni br ambik ... kononnye nk pg shah alam rmh akak ... br smpai subang nk isi minyk ... msk gear 1 je motor mcm nk mati .... aku rase x sedap hati ... aku bkak dipstik nk cek mnyk itam .... rupenye mnyk itam dh jd susu(brcampur dgn coolant)... trduduk aku skejap mengenangkan nasib motor n memikirkan mslh leaking ni(coolant brcampur mnyk itam)skang ni aku rase nk pg tumbuk je mmbr aku yg cadangkan aku spy tkar block faito 62mm..mmbr aku mmg pomen motor... bab cerita mmg gebang ..... sejak aku tkar block faito tu la mslh leaking berlaku smpai la skang nih ... mase aku tkar block standard aku pg tkar kdai lain... wlu pn brader wat keje smbil lewa.. aku tetap jd kan motor aku ni sbg pelanggan setia die.. ni la masenye nk tlg bisnes org melayu kite... tp die baik plak n harga pn x berkira dgn aku ..... skang ni ape patut aku buat ?...pening aku....

nia azmin said...

usia motor aku dh nk msk 6 thn... mileage br 66700...

amri ngatimin said...

Botak tu pomen kat Tasek puteri ke? Huhu

Azmi said...

die tak duduk tasik puteri, kalau tak senang nak modi..hehe. Die duk kat Kg. Pandan.

Azmi said...

Dah lama tak jenguk Botak sebab dah tukar motor LC 5 speed. Motor lama bg anak sulung pakai...so buat masa takde update terbaru..

Azmi said...

nia azmin , saya cadangkan tukar blok dan head baru jer. sebab saya pernah gak kene coolant asik kering je. lepas skim head hilang lak masalah. Mungkin cadangan di atas dapat membantu. Stahu saya blok faito tak tahan. Blok yg di kira bagus brand Shark je, blok MDS pun saya tak rekomen (dah pernah try). Tapi perlu di ingat cari blok Shark ORIGINAL.

nia azmin said...

owh ye ke ... skang aku pkai block standard je.... tu pn dh kne skim head n block .... pg td aku wassap botak ... seb bek die ingt lg bro azmi.... insyaAllah dlm minggu ni la aku hntar motor ke die .. mntak die cek... hrap2 dpt setel mslh .... yg bro azmi tau ... klu beli br... head lc and block fz blh kacuk x ? klu blh brape harganye? n klu x blh kacuk head fz and block fz brape hargenye? dh alang2 kne tkar block lbh baik msk block fz je ... hehe....

nia azmin said...

mcm ne nk tau block shark ni ori or local ?

Azmi said...

Saya tak pasti lak cuma kalau nak beli tu pastikan Blok tu ada SERAMIK COATED

double master said...

Bro azmi.... Nak tanye sikit boleh.... Cadang nk beli moto lc nk beli ex5 takut x tahan ulang alik kerja dari kl ke putrajaya..highway pulak tu... Lc skrg ni yang mane bagus clucth ke atau biasa?? Dengar cerita speed x ada...? Sbb cut off

Azmi said...

Kalau EX5 bukan tak boleh gi Putrajaya cuma pinggang kene tahan le (absorber EX5 keras). Kalau untuk long distance mmg digalakkan pakai LC. Saya pernah pinjam EX% dr damansara ke rawang pun mcm nak patah pinggang , almaklum ler dah berumur, kalau awk muda lagi saya rasa boleh tahan kot. LC baru 5 speed manual clutch/autoclutch kalau nak compare yg autoclutch lebih laju dr 5 speed, mungkin disebabkan manual cluth tayar lebih lebar.. Kalau ade duit lebih, nak nampak bergaya, tahan makan asap LC manual cluth ...boleh saja. Saya pun pakai 5 speed sekarang ni...relakan jer di potong oleh autocluth

double master said...

Oh... Auto cluch lagi laju dari yg manual ek?? Sedangkan ada 4 gear.. Manual ada 5... Erm... Klu lagi dalam 150 da ok da... Tapi lc kwn sy ni.. Go sampai 120 je... Moto baru autocluch...

double master said...

Nk tanye lagi... Maaf la sy x arif sgt gan lc ni... Klu cdi tu tukar gan lain kacau enjin n warantty x?

Azmi said...

LC 5 Speed saya pun cuma 120km jer...dorang kate meter berat. Kalau pasal CDI saya tak pasti tapi masa saya first buat servis 1000km kat kedai Yamaha Authorised Dealer, pomen siap rekomen masuk CDI racing ...lupa nak tanya pasal warranty...cuba la call hong leong yamaha tanya...

rasyid jibam said...

bro azmi..bengkel mne yg bagus pasang block?dan upahnya berpatutan?

Azmi said...

kalau nak harga yg berpatutan sila cari no botak seperti yg diatas..harga mmg berpatutan...tp dia buat kerja kat rumah bukan bengkel...pastu kene tengok gak bz atau tak ..kadang masuk dekat 10 bji motor yg buat die sorang jer. cuba contact dulu...

kudin Kesumin said...

bro azmi...semalam saya ngan kwan( dua2 pun kurang pengalaman) projek msuk blok besar..60mm.lpas pasang blok, enjin susah nak hidup.klau hdup pun kna rece dlu ( hdup trus mngerang ) tp still mati blik...sblum ni teppet brbunyi tik3...lpas adjust teppet ,bnyi tik3 dah kurang ckit...pndpt Bernas plz...

rasyid jibam said...

rumah abng botak area mana ya bang?please reply

arip hanis said...

bro..jenis lc135 saya nie jenis 5 speed..klau tkar cam,cdi,caburetor xda msalah kh?nk tukar sbb slalu jalan kat highway..jenama ap paling tahan?

Azmi said...

en. kudin pasal blok baru susah nak idup , pakai blok brand apa ? brand blok dan racing cam ade peranan. kalau tak ngam tu pasal ade susah sikit nak start, saya dulu ade kene masa pakai blok mds. tappet bunyi kuat. lepas buat ngan botak pakai blok seramik baru ok.

Azmi said...

rumah abang botak area pandan, berdekatan tesco.

Azmi said...

lc135,jenis 5 speed, saya masih pakai stok semua, nt kalau dah kene tukar rod baru ade cadangan nak modi. Dari info saya dapat 5 speed mmg sedap kalau dah modi.
cuma anggaran modal kalau nak buat lebih kurang 2k, brg yg nak modi, blok, head, cam, cdi dan aksesori lain.

Wan Shukri said...

Kalau nak long distance, better gna 63mm kebawah...
Upgrade engine aku buat sndiri jea..lebih jimat..

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Azmi said...

Arini test masuk balik CDI racing kat 5 speed...dulu cecah 120 jer...td test dapat 140 ..cuma ade bunyi kurang sedap didengar ...mungkin cam kot...

abu garcia said...

Assalamulaikum...

kawan nak tanya sikit, kawan menggunakan lc135 first model dan menggunakan cdi racing top1,tapi masalah yang dihadapi oleh kawan ialah motor dapat jalan dengan kelajuan 50km sahaja kalau lebih akan bobok, dan sekarang cdi kawan sudah rosak..siapa tahu repair cdi?

madura siam said...

kalo umah dekat ngn kajang, mari gi rumah aku... upah, belanja makan sudah. setakat air coolant tendang, nak tukar block, cam, set carb, tukar clucht plate, koil api, koil magnet. snng je. aritu aku repair motor mmber aku coolant tendang baru RM28. gasker head ngn air coolant. head antar kat mmber suh wat manual skim. baru2 nih baru wat motor mmber. masuk block 62 ngn cam, modal rm 160 block rm75 cam rm 75 gasket head rm10. motor boleh lari 180km/h. peace

joe labi said...

salam..
bro madurasiam,bleh pm no bro x?hehe nak mintak tolong ckit ni :)

ahmad salleh said...

Assalamualaikum..nak tanya..motor just tukar blok ceramic 62mm..kalu untuk long distance elok setting mcm mn ye untuk tahan lama..kalu tukar low cam ada effect tak..takut enjin kacau dimasa akan datang..sape2 blh bantu dan bg pendapat tak..

Adzuan Adlan said...

Kajang area mne bro ? Skrang mmg tgah cri pomen ni. Boleh pm numbr tak ?

Adzuan Adlan said...

Boleh je, yg penting jaga minyak hitam

Mohd Muharram AmYus said...

kalau kat kajang boleh p kedai y&e BIKERS SUNGAI CHUA kajang.situ buat keje kemas n murah je sparepart dia..aku dhlma psg brg kt kdai tu..

Abu Hassan said...

Motor aku piston 65mm valve besar buat travel perak - perlis.. steady je.. idup 135lc.. haha

Azmi said...

skang ni tgh tunggu LC150 kuar pasaran.....tak sabar dah ni....tak perlu modi pun dah laju...

N. M. Syamil said...

Sekali ngn upah turun enjin laa tuh .. Con rod baru bape je ..

N. M. Syamil said...

Sekali ngn upah turun enjin laa tuh .. Con rod baru bape je ..

buyug tulu said...

Sy punya lc135 v2, blok fz,hicam,spring valve racing,gear 4 21t,carb keihin 28mm... blh la kasi cucuk angin kawasaki rr... punah jg la 1.6k tp berbaloi la dr topspeed 120km/j naik p 170km/j

Amir Li said...

bro . . tlg laaa . . masa bro tukar block fz tu . adaa masalah leaking kat antara block dan enjin x ?? tlg bro . . nakk fade up aq pasal masalah ne . .

adam ixa said...

salam bro or reader, kalo area melaka or kajang or shah alam kedai mana yg boleh set carb, dh tkr blok fz n cam racing tp masih 120kmh. ada org suh try set carb. thanks

Eden Hazard said...

Kat mne pomen ti?

Azmi said...

No tepon die 017 271 9107. panggilan botak. GPS 3° 8.751'N 101° 44.598'E

Lorong Kemajuan 2, Kg. Pandan Dalam

Ijan cool said...

Salam bro azmi..nk tnye lc 5speed mmg bunyi mcm bunyi rod ke masa ride??
sye baru angkt 3 mggu..moto baru..

Ijan cool said...
This comment has been removed by the author.
Azmi said...

ijan cool, 5 speed memang bunyi kasar dr lc 4 speed , tapi pasal rod tu saya tak pasti...Masa idle bunyi jugak ke ? Kalau masa gerak mmg bunyi kasar...mcm saya punya lagi kasar kerana dah masuk CDI racing. kalau tak pasti pergi tanya servis centre, lagipun masih ada waranti kan...

Ijan cool said...

Masa idle tak bunyi.. Cuma masa ride jee bunyi.."grokkk" spanjang ride.. Bila perah lebih ckit bunyi la cmtu..

Ijan cool said...

Masa idle tak bunyi.. Cuma masa ride jee bunyi.."grokkk" spanjang ride.. Bila perah lebih ckit bunyi la cmtu..

Azmi said...

saya nasihat kan rujuk kedai beli atau servis centre....
Dah tukar 1st mileage ker ?...

Ijan cool said...

Dah service 1st mileage dah hari ni..
pomen kata tu bunyi cut off..huhu
katenyee laa..

Ijan cool said...

Dah service 1st mileage dah hari ni..
pomen kata tu bunyi cut off..huhu
katenyee laa..

Azmi said...

kalau camtu kene masuk CDI racing la....kasi buang cut-off tu...baru pergi. Skang bape top speed ?

Azmi said...

kalau camtu kene masuk CDI racing la....kasi buang cut-off tu...baru pergi. Skang bape top speed ?

Ijan cool said...

Ouhh..moto baru klau terus sarung cdi racing tkde effect pape ke?
sye belum penah full throtle..sye bwak pling laju 95km/j..haha

Azmi said...

dulu lepas 1k 1st servis, pomen kedai yamaha terus racun pasang CDI...

Ijan cool said...

Ouhh..haha
tkpe la..sye lebih suka standard kilang jee..
moto nk pakai lama tu..hahaha

azrol 7035 said...

as-salam.

ada sapa2 yg tau mana2 bengkel yg rekemended kat ipoh ni?dan kat ipoh ni ada ke HLY servis center?

motor saya ni cukup payah nk start nya..adeh.

Azmi said...

Service Centre Perak :

HONG LEONG YAMAHA MOTOR SDN BHD
NO. 104-106, Jalan C.M. Yusoff
30250, Ipoh.

Iqbal Asri said...

Cdi dr pomen kedai yamaha tu cdi brand apa? Original dr yamaha or barang racing yg lain?

Mohd Faredzuan Shamsuddin said...

Assalamualaikum saudara Azmi. Sy pkai LC135 ES V1 thun 2009. Moto sy sekarang ni dah byk bunyi2,byk yg da kong. Conrod bunyi,asap bau mkn myk htam,timing chain longgar,idling xstabil (asyik nk mati je),clutch housing da bunyi. Anggaran kos utk perbaiki berapa ye? Mohon pencerahan harga yg sepatutnya. Bengkel di tmpt sy bg anggaran 1.5K. Mcm tak masuk akal.

Mohd Ariff said...

Lc xleh pkai brg xtentu arah.pkai blok lain,uma paling baik tp mahal.blok indon pon ada y baik.klau blh beli y slip tebal,tahan panas ckit.psl coolent y campur dgn minyak itam tu,msti ada flow y bocor.bile pkai big bore valve kne pkai y baik,klau blh titanium sb tahan pnas.klau pkai valve standard nt die tbakar patah o pecah.

Mohd Ariff said...

Lc xleh pkai brg xtentu arah.pkai blok lain,uma paling baik tp mahal.blok indon pon ada y baik.klau blh beli y slip tebal,tahan panas ckit.psl coolent y campur dgn minyak itam tu,msti ada flow y bocor.bile pkai big bore valve kne pkai y baik,klau blh titanium sb tahan pnas.klau pkai valve standard nt die tbakar patah o pecah.

matZZ said...

Salam bro azmi nak tnye sikit kalau motor baru lc v2 nak kluar kilang brpe lame kene tunggu ni dah msuk 4 mnggu tunggu..

matZZ said...

Salam bro azmi nak tnye sikit kalau motor baru lc v2 nak kluar kilang brpe lame kene tunggu ni dah msuk 4 mnggu tunggu..

Azmi said...

wasalam, saya pun tak berapa pasti, mungkin kene tengok kedai yg tuan beli juga kot ...samada die authorised yamaha dealer atau kedai motor biasa. Kalau authorised, cepat sikit. sila rujuk sini http://www.yamaha-motor.com.my/find-a-dealer.php

Azmi said...

Saya biasa beli kat sini, OE JAYA MOTOR SDN. BHD. (FORMERLY OE JAYA MOTOR TRADING). Saya beli Y15ZR tak sampai 2 minggu motor dah keluar. Tuan kat mana ye ?

Ijai Love said...

Salam bro....Sy pkai lc 2013 stndrds, sy nk bg laju ckit n bnyi injin snyp, pe yg prlu wat ye bro?

Unknown said...

Salam bro azmi.. tumpang tanya.. sebelum ni saya pakai blok racing .. tapi ade leaking sampai jem panas moto tu.. sekarang ni takleh nak laju langsung dapat pegi 80km/h je.. agak2 kalau saya pakai blok standard (blok asal) balik okay tak ? ada masalah tak..

Chillex Alpha said...

Salam bro azmi.. tumpang tanya.. sebelum ni saya pakai blok racing .. tapi ade leaking sampai jem panas moto tu.. sekarang ni takleh nak laju langsung dapat pegi 80km/h je.. agak2 kalau saya pakai blok standard (blok asal) balik okay tak ? ada masalah tak..

Faizal Sabeli said...

Lc bikin mmg best bro...berhantu pg die...tp klu meragam sakit kepale...modal besa

Faizal Sabeli said...

Lc bikin mmg best bro...berhantu pg die...tp klu meragam sakit kepale...modal besa

Unknown said...

E Azmi...boleh rekomen kedai mana yg ok untuk repair moto LC135 tahun 2011..Moto aku kalau perah dlm 100km/h dia mcm kurang pickup and rasa mcm semput pun ada..Kalau over dos boleh mati trus...


Adeesss bahaya mcm gini..


P/s: Boleh bg number EN Azmi tak?

Azmi said...

tuan sudah cuba tukar air filter ? kadang masalah semput disebabkan air filter sudah penuh habuk dan berminyak. cuba tukar dahulu.

Unknown said...

Salam tuan, kalau enjin motor lc bunyi mcm berdegung dan nyaring ape problem nye tuan...

Unknown said...

Salam tuan, kalau enjin motor lc bunyi mcm berdegung dan nyaring ape problem nye tuan...

aiman rabani said...

saya pakai lc v1 mmng first limited edition 2006 setakat nie proformance dia mmng terbaek dah 10 tahun pakai x penah buka mangkuk enjin pun setakat servis sikit2 ada la top speed dia bergantung keadaan moto mcm saya top speed 160 kalau pulas habis 170 dengan pakai ezos cham modified bagi lagi lawas sporcket 15/38 kalau ikut gps 150 lebih bergantung jenis gps yg download kat app store bkn betol sangat gps kat app store bohong banyak kalau nak tau top speed betol ikut moto belang. saya pomen bagi sprint test dgn cub prix malaysia

D'Killest_Striker said...

bagua blok ni....keep update bro2 rider semua

Farwis Yusoff said...

salam..saya baru beli lc 1st ver dari tangan org tengah.ada bebrapa masalah yg terjadi lepas je saya beli.masa check nak amik semunya elok dan takde menunjukkan masalah

1. balik dari amik motor..bila dalam keadaan idle bunyi agak bising.
2. masa nak free kan gear agak sukar dan kadang2 lepas tukar gear lampu gear langsung tak menyala
3. penah jadi moto mati masa nak berenti
4.coolant masuk enjin..( dah tukar bearing ngan oilseal..masih dalam proses cuci enjin)

moto baru masuk minggu ke dua..cuma masalah coolant enjin je selesai..pandangan kawan2 mcm mana ye?boleh wasap saya kat kosong satu tiga 3609860..jasa anda saya dahului dengan ucapan terima kasih

alex danial said...

Sy main cam racing jenama faito jee carb tuka mainjet besar skit spokey 36 blakang dpn 15 meter gps 132kmh gps block std je tau

alex danial said...

Sy main cam racing jenama faito jee carb tuka mainjet besar skit spokey 36 blakang dpn 15 meter gps 132kmh gps block std je tau

Awang Idris said...

Ak bru kna.. Moto lc masuk block fz ori rm485 waterpom ori rm250..dia tolak heq 2nd ori rm250 coolen dan ade lagi skit getah dkat ball...total smua rm1107..bla ak check kat internet block fz ori bru dalam rm245 mcm tu.. Ak pn xfham mana 1 hrga yg betul..

Awang Idris said...

Ak bru kna.. Moto lc masuk block fz ori rm485 waterpom ori rm250..dia tolak heq 2nd ori rm250 coolen dan ade lagi skit getah dkat ball...total smua rm1107..bla ak check kat internet block fz ori bru dalam rm245 mcm tu.. Ak pn xfham mana 1 hrga yg betul..

Azfar Shamier said...

motor sy ssh nak start . tp lc yg 5 gear, dh tkr plug , tp sma je . skrg ni jdi semput2 bla bawak ps tu mati,tnya kdai dia ckp x api atau pn cdi

Azfar Shamier said...

motor sy ssh nak start . tp lc yg 5 gear, dh tkr plug , tp sma je . skrg ni jdi semput2 bla bawak ps tu mati,tnya kdai dia ckp x api atau pn cdi

Azfar Shamier said...

motor sy ssh nak start . tp lc yg 5 gear, dh tkr plug , tp sma je . skrg ni jdi semput2 bla bawak ps tu mati,tnya kdai dia ckp x api atau pn cdi

Azmi said...

135LC5Speed saya pun ada masalah sama....punca cuma bateri lemah. Lepas tukar terus ok.cubalah...!!!

lanun cartoon said...

Salam semua
Nk tnye pasl moto lc135 1st mdl
Bile pkai enkol nk start
Rasa kosong n lembt tkulai.
Apa masalah ye. Png kpala

Unknown said...

Wei....aq gi antar lc v1 aq gi overhaul sebab masuk air ngan lumpur....harga die RM12++.Rasenye berbaloi x??

radhiey aden said...

Salam semua otai2...kos tukar conrod brp ye?

ahmad azrai said...
This comment has been removed by the author.
ahmad azrai said...

Mahalnye blok fz sampai 485. Water pump set pun mcm mahal gak. Kedai mana tu yg buat?

Azmi said...

RM485 untuk blok fz memang mahal..Saya cadangkan rujuk di sini sebeelum membeli apa2 barang.
Spare parts
Harga lebih kurang HLY.

Unknown said...

Kwn2..lc135 enjin sllu mix coolant..radiator pump dah tukar..head gasket dah tukar..tpi masih mix coolant E.oil...

Mohd Fadzil Bin Rasinin Izz said...

Kwn2..lc135 enjin sllu mix coolant..radiator pump dah tukar..head gasket dah tukar..tpi masih mix coolant E.oil...

Mohd Fadzil Bin Rasinin Izz said...

Masalah yg sama dgn aku bro..dh dpt jwpn x?kongsi bro

emma bloomzy said...

check thermostat..mungkin dah jem rosak.

Azmi said...

Copy & Paste dari group lain " waterpump seal n bearing yg dh haus...." mungkin try cuba tukar..

fireflyblog said...

En Azmi..
Botak masih lg pakai no. 017 271 9107?

MiRnawaN-MRN_ said...

Aku punya lc tahun 2009 auto. Masalah sama coolant campur minyak hitam tahun 2013. Aku hantar bengkel blok calar dah mula ada tanda nak jem. Tukar blok 62 RM300. Pakai sehari je kot balik cek minyak itam dah jadi neslo. Aku bengkek. Sejak hari tu aku tak percaya bengkel. Aku bukak sendiri. Aku bukak head ada kesan Gam gasket, aku bersihkan rupanya ada kesan umpil yang dalam sampai pulak dekat lubang coolant. Adoiyai lagi sakit ati aku ni. Jadi 1st try aku tukar top gasket. Tukar block racing yang boleh lay 62mm jgk RM 150. Yang atas block aku ltak gam gasket. Test start running jap msih bercampur ngn minyak itam. 2nd try aku tak letak gam gasket. Test running ok. Sampai sekarang macam tu. Cuma aku nak cari head baru. Masalah leaking kat tepi block plak. Nak welding dan hantar skim macam sama ja beli baru. Tapi ni sekadar pengalaman aku laa. Aku dah tukar hicam ok je. Tak tau la kalau pakai head baru. Sebab pressure coolant tu keluar. Kalau head baru mungkin akan jadi lagi dan aku pun ngadu kat sini jugak nanti. Huhuhu

MiRnawaN-MRN_ said...

Aku punya lc tahun 2009 auto. Masalah sama coolant campur minyak hitam tahun 2013. Aku hantar bengkel blok calar dah mula ada tanda nak jem. Tukar blok 62 RM300. Pakai sehari je kot balik cek minyak itam dah jadi neslo. Aku bengkek. Sejak hari tu aku tak percaya bengkel. Aku bukak sendiri. Aku bukak head ada kesan Gam gasket, aku bersihkan rupanya ada kesan umpil yang dalam sampai pulak dekat lubang coolant. Adoiyai lagi sakit ati aku ni. Jadi 1st try aku tukar top gasket. Tukar block racing yang boleh lay 62mm jgk RM 150. Yang atas block aku ltak gam gasket. Test start running jap msih bercampur ngn minyak itam. 2nd try aku tak letak gam gasket. Test running ok. Sampai sekarang macam tu. Cuma aku nak cari head baru. Masalah leaking kat tepi block plak. Nak welding dan hantar skim macam sama ja beli baru. Tapi ni sekadar pengalaman aku laa. Aku dah tukar hicam ok je. Tak tau la kalau pakai head baru. Sebab pressure coolant tu keluar. Kalau head baru mungkin akan jadi lagi dan aku pun ngadu kat sini jugak nanti. Huhuhu

benny maxtor said...

Kwn2, sy bru je beli lc v4, bile start moto je enjin mati terus, pastu ssh nk start da, kene guna jot bru hidup enjin... apa masalah dia eh? tny pomen dorg ckp minyak tk naik.

Azmi said...

No. baru botak : 017 2193598

Fahmi Azahar said...

Assalam... Nak Tanya ... kenapaa bila jalan jauh lampu coolant nyala padam nyala padam sedangkan coolant msih ada ?

Dixno Samad said...

Kedai kg pandan kat ne? Botak plk kat ne?

Dixno Samad said...
This comment has been removed by the author.
Azmi said...

Lokasi kedai baru botak : N3 08.688 E101 43.837
No Tel : 017-2193598/017-2719107

Befriendly said...

Lc semput macam sebu je cuba servis caburetor tukar plug minyak hitam tukar air dan oil filter sekali insyaAllah moto jadi ok. Moto lc saya sebelum ni bila perah minyak sebu tak pegi macam nak mati semput. Sekarang ok bolih lari sampai 120 ke 130 . Moto tahun 2009 v1.

Muhd Firdaus said...

Assalam nak tanya. saya bagi moto lc tapi handle mcam bergoyang jea time corner. lepastu minyak cm kuat makan. saya bawak pegi balik kg baru ke seri kembangan pegi balik minyak dah setengah. satu lagi. brekdepan dia mcam bunyi kuat bile brekk. kenape yea?

Unknown said...

bro azmi nk tnya kat mana tmpat yg ok nk repair.. moto lc v1 sya tu nk overhaul...

Unknown said...

bro azmi nk tnya kat mana tmpat yg ok nk repair.. moto lc v1 sya tu nk overhaul...

Ash _ said...

Bos kedai abg botak kat btp tu ok ke? Sbb sy repair kat situ. Mohon bantuan

Azmi said...

Maaf lambat jawab....

Unknown : Lokasi kedai baru botak : N3 08.688 E101 43.837No Tel : 017-2193598/017-2719107

Ash : Kedai abg botak kat BTP, saya tak rekomen, tp kalau nak cuba apa, risiko saya tak bertanggungjawab.

pay rock said...

Aku lagi pening moti adik guna APA diubah xtau, bile last gune 2bulan kene curik,jmper blik xpsal in what smule . no gear mcm nak msuk xmsuk xtau autoclutch me timing chain ke clutch plate ke, SBB kalo time jalan rev pon bergerak gak...