Wednesday, November 6, 2013

Cuti-cuti Malaysia - Langkawi 2013

Seawal pukul 8.35 aku dan keluarga keluar dari rumah untuk ke Penang.Tujuan asal untuk membawa anak sulung aku balik.Sebelum bergerak singgah makan pagi kat Medan Puteri. Kami memulakan perjalanan ke Penang pada pukul 9.05am dan sampai di tol Juru pada pukul 1.07. Bayaran tol dari Tol Rawang ke Tol Juru adalah RM40.00. Kami sampai di Seberang Perai pada pukul 1.35pm.

Selepas makan tengahari berdekatan Masjid Kampung Pertama, isteri memberi cadangan untuk ke Langkawi. Jadi kami bertolak sini pada pukul 2.20pm dan sampai di Jeti Kuala Kedah pada pukul 4.00pm.Dari Tol Sungai Dua ke Tol Alor Setar memakan masa 1.35minit dan bayaran tol adalah RM11.40. Cadangan asal ingin ke Jeti Kuala Perlis tetapi di sebabkan untuk ke jeti tersebut memerlukan aku memandu sejauh 47.7km(34minit) lagi maka aku batalkan hasrat tersebut.

Sebelum aku sampai ke jeti kira2 250meter sebuah motorsikal sudah mendatangi aku untuk menawarkan tempat meletak kereta kepada aku. Tetapi aku belum lagi membuat keputusan kerana pada waktu itu aku masih belum membeli tiket feri, manalah tahu kot2 tiket feri sudah habis, maklumlah ini kali pertama aku menaiki feri untuk ke Langkawi. Setelah membeli tiket, aku di datangi semula oleh lelaki yang menawarkan tempat letak kereta tersebut. Lelaki tersebut memberitahu kadar tempat letak kereta pada kadar RM15 sehari dan oleh kerana aku akan pulang pada hari esoknya maka lelaki tersebut mengatakan aku perlu bayar sebanyak RM30 untuk 2 hari. Aku kurang bersetuju kerana aku katakan aku ada ternampak kadar sewa yang lebih murah iaitu RM10 berdekatan dengan jeti. Setelah berbincang aku bersetuju walaupun dalam masa itu terasa seperti tertipu maklumlah masa waktu itu pukul 4.10pm dan tiket feri pukul 4.30. Dalam perjalanan ke tempat letak kereta lelaki tersebut mengesyorkan aku pergi bertanya dengan tempat letak kereta berdekatan sekolah, tempat yang aku ternampak parking RM10. Setelah bertanya kepada warden sekolah tersebut, maka aku bersetuju untuk bayaran tempat letak kereta yang di kenakan iaitu RM10, Alhamdulillah jimat 20 henggit.

Perjalanan menaiki feri dari jeti Kuala Kedah ke Jeti Kuah memakan masa selama 1.30minit. Ketika sampai di Jeti Kuah aku sudah sedikit panik kerana waktu sudah pukul 6.30ptg tetapi hotel pun aku belum cari. Kami dengan segera terus mencari van. Kadar bayaran untuk ke Pekan Kuah adalah RM2 untuk seorang, jumlah RM12.

Sampai sahaja ke Pekan Kuah aku dan isteri terus mencari hotel setelah meninggalkan anak2 lepak minum di gerai berdekatan. Hotel pertama kami tanya adalah Langkawi Baron Hotel, tetapi diberitahu bilik sudah penuh. Aku dan isteri mencuba pula My Hotel, jawapan sama juga di terima, tetapi kebetulan ada seorang lelaki di situ memberitahu mungkin beliau ada bilik kosong. Seteah di periksa, Alhamdulillah ada lagi bilik kosong, aku tanpa berlengah terus bersetuju.

Keesokannya selepas sarapan, kami terus berjalan2an sekitar Pekan Kuah mencari barangan untuk di beli, terutamanya COKLAT.

Kami check-out pukul 12.30 dan terus ke jeti. Sampai di jeti kami berhenti untuk bergambar di sekitar patung helang besar. Kemudian kami terus ke jeti untuk membeli tiket.Kami tidak dapat menaiki feri pukul 1 kerana lewat, maka kami beli tiket pukul 2.30pm.

Dari Jeti Kuala Kedah pukul 4.40pm kami kemudian berhenti makan di Seberang Jaya pukul 6.15pm. Selaps makan kami bergerak dari Seberang Jaya pukul 7.30pm dan sampai rumah pukul 11.06pm (3jam 35minit). Penatttt........
hasilnya memang puas hati...


bole gak grill ayam sekor dlm ni..

antara barangan yg berJAYA' isteri aku beli..










bergambar di lobi hotel

kat sini memang murah






cuba cari patung helang besar


bergambar kat jeti













tiket feri sehala





Nota : Perjalanan dari Tol Rawang ke Jeti Kuala Kedah = 410km (RM75/35.71lt). Bayaran Tol dari Tol Rawang ke Tol ke Tol Alor Setar Selatan RM 51.40

Friday, May 17, 2013

Cuti-cuti Asia - Krabi 10-14 April 2013

Destinasi percutian seterusnya untuk tahun 2013 adalah Krabi, Thailand. Seperti biasa, aku dan isteri akan siap lebih awal iaitu 4-5jam. Maka seawal pukul 3 pagi aku dah bangun. Aku bergerak dari rumah mentua aku pukul 4.15pagi dengan menaiki kereta di pandu oleh abang iparku. Kami sampai di LCCT pada pukul 5.30 pagi.Ada lagi masa untuk berjalan2 sekitar LCCT sementara menunggu pukul check-in pukul 6.30. Kapalterbang berlepas dari LCCT pada pukul 7.15am dan sampai di Lapangan terbang Krabi pada pukul 8.25am...peh !! sekejap je dah sampai. Kalau nak naik kereta datang sini min. 8 jam hingga 12 jam baru sampai sini. Sampai je sini aku terus cari pengakutan nak gi hotel. Seperti biasa aku lebih suka cari transport yang bajet, jadi kami beli tiket bas dalam airport. Harga tambang cuma THB150 seorang.Perjalanan menaiki bas dari airport ke Pantai Ao Nang mengambil masa 1 jam, almaklumlah bas ni pusing merata nak hantar penumpang dia.









**************************************** hari pertama 10/04/2013**********************
kedai paling bajet kalau nak makan...sedap lak tu.

hari pertama dah dapat habuan..

penat berjalan...pekene ice shake dulu






pemandangan dari bilik no 2


 Ini adalah bilik hotel pertama sebelum isteri aku minta tukar bilik lain

tandas berlantaikan 'pebble wash'

bilik mandi pun takde pintu atau tirai.
Dari bilik boleh nampak mangkuk tandas...sendiri mahu ingatlah !!

Ini adalah bilik tempat aku menyewa hari pertama...tetapi tak kekal lama. Isteriku minta tukar dengan bilik lain kerana bilik airnya tidak ada pintu cuma kain langsir sebagai penghadang.
pemandangan dari luar bilik no 1

Harga bilik untuk satu malam RM111.30



Seperti biasa saat paling menakutkan bila menaiki kapalterbang ialah ketika ingin melepasi awan.

sapa tak gayat tengok awan tebal camni ?


Thursday, February 7, 2013

Bandung, 02-05 Feb 2013


Untuk cuti-cuti Asia tahun ini, Bandung menjadi lokasi pilihan selepas Jakarta. Rate pada waktu dan masa aku nak gi ni adalah IDR 1 Juta = RM315.Untuk perjalanan kali ini aku di hantar oleh adik iparku ke komuter Rawang sampai kul 4.10pm tak sampai lima minit tren sampai.. Tren dari komuter Rawang bergerak pada pukul 4.15pm dengan harga tiket RM3.60 seorang ke KL Sentral. Dari KL Sentral jam menunjukkan pukul 5.45pmketika Sky Bus bergerak menuju ke LCCT dan sampai pada pukul 6.45pm. Aku dan isteri menaiki kapal terbang jam 10.30pm dan sampai di Bandung pada pukul 11.15pm. Ketika keluar saja dari airport aku terus mencari kenderaan untuk ke hotel . Ada seorang pemandu teksi sapu menawarkan untuk menghantar aku ke hotel dengan kadar 100k kemudian di turunkan kepada RP60k setelah aku katakan aku tak berminat. Dari airport aku menaiki taxi ke hotel dengan kadar tambang 'hanya' IDR40k. Alhamdulillah nasib baik isteri aku telah sedia menempah hotel untuk aku bermalam kalau tidak tak tahu mana aku nak tido malam ni ( masa kat Jakarta dulu aku tidur kat kerusi menunggu aje). Kadar hotel untuk Cihampelas Hotel 2 adalah RM92.10/IDR275k ( [USD24.79 +5.21=USD30], harga bilik RM76.12 + cukai hotel dan perkhidmatan RM15.98).


Kadar hotel untuk Cihampelas Hotel 2 adalah RM92.10/IDR275k ( [USD24.79 +5.21=USD30], harga bilik RM76.12 + cukai hotel dan perkhidmatan RM15.98).Ini harga tempahan online tetapi bila bayar kat kaunter cuma RM86.60.

IDR275k = RM86.60

Hari pertama stay kat hotel Cihampelas.

Ada TV pun ok gak le....bole layan dari takde apa nak pandang kat Level Bawah Tanah ni...
Sempoi je bilik ni..





lihatlah barisan kain2 yang cantik...gelap mata kalau perempuan tengok

 ======================================================
Hari kedua hingga hari ketiga aku tinggal di Amaris Hotel Cihampelas (Check-in 14.00 / Check-out 12.00). Pagi kedua selepas breakfast kat hotel aku terus gi ke Hotel Amaris nak tanya boleh tak simpan beg. Kemudian aku terus checkout dari Cihampelas hotel pastu terus checkin beg dan terus menuju ke Pasar Baru menaiki angkutan kota ajer...


Pemandangan bilik Hotel Amaris




 

 

 


 


 



FO sekitar Jalan Cihampelas..belek2 ...jgn tak belek..


senapang buatan sendiri...dijual di Jalan Cihampelas






Barangan ini di beli di Tokok Tiga. Harga seluar Levi's RM126-147..kalau kat KL harga sekitar RM240-280
 

 


====================================================== 
Hari kedua selepas breakfast terus gi Jalan Cibaduyut, tapi sampai je kat sini kebanyakan kedai belum lagi dibuka. Camna nak buka kedai kalau aku sampai kat sini awal sgt kul 7.30am. Aku jalan2 sekitar sini sehingga pukul 9.15am pastu terus gerak gi Rumah Mode sampai kul kat sini kul 11.30am. Pastu dari sini aku singgah kat Paris Van Java. Selepas tu gi semula ke Pasar Baru sampai kul 5.50pm baru balik hotel.
Breakfast...isi perut sebagai bekalan untuk perjalanan yg "panjang"



Hari Kedua dari hotel terus gi Cibaduyut sampai sini
Tunggu punya tunggu ..tak buka gak kedai kat sini.





Tak sah gi jalan2 kalau tak masuk kedai faverit die

hasil hari kedua
======================================================
Hari Ketiga seawal 7am aku dah keluar hotel. Destinasi hari ini -Tangkuban Perahu, Sari Ater (kolam air panas) dan Kampung Daun. Seperti hari2 terdahulu aku menaiki angkut2 untuk ke Stesen Ledeng dengan tambang cuma 8k untuk 2 orang. Ketinggian Stesen Ledeng adalah 949m. Dari hotel aku menginap ke Stesen Ledeng mengambil masa cuma 20 minit. Dari Stesen Ledeng ke Tangkuban Perahu aku menaiki sejenis angkut2 yang besar dengan tambang 12k seorang. Dari Stesen Ledeng ke Tangkuban Perahu cuma 21 KM tapi mengambil masa 45 minit maklum lah jalan kecik pastu curam pulak.
Turun dari Tangkuban Perahu kul 11am aku gi pula ke Kolam Air Panas Sari Ater lebih kurang 11km dari Tk Perahu. Dalam perjalanan turun dari Tangkuban Perahu ni aku tengok kabus dah mula menutupi puncak gunung ni, Alhamdulillah sempat gak aku menikmati pemandanan kat sini. Kepada yang baru sampai tu.....apakan daya..nikmati je lah angin sejuk kat sini. Untuk masuk Sari Ater kena bayar RP19k(RM6.00) seorang. Dari Sari Ater terus pula ke Kg Daun, perut dah lapar dah ni...Selepas dah habis makan sambung shopping.  Untuk 3 trip iaitu Tangkuban Perahu - Sari Ater dan Kg, Daun , aku bayar 350k .Destinasi seterusnya Pasar Baru (ni dah kali ke 3 gi sini). Habis shooping sampai hotel kul 9.30mlm...peh !!! penat gilerzzz...tido tak henggat dunia....bini ade sebelah pun tak henggat dah ...hehehe...







Add caption   




bergambar di deretan kedai menjual perbagai jenis barang termasuk cenderemata. Kat sini kene pandai tawar menawar kalau tidak habis kene kelentong. Aku beli batu tasbih gunung berapi kat sini cuma RM15 (50k) tapi anak buah aku beli kat sini RM300. Ada bran ?? Keychain kat sini pun kene bargain habis2an..aku dapat 40keping dgn rega 100k.




Berhenti di ladang teh dalam perjalanan ke Sari Ater


Rendam kaki sekejap je pasal hujan mula renyai.






 



Aku order Nasi + Itik goreng. Tapi kesian orang rumah aku tak tahu nak makan apa, die order pizza . Setengah jam pun tak sampai ..dah nak kansel je order baru sampai.
======================================================
Hari Keempat seperti biasa...bangun pagi lepas breakfast terus gi Pasar Baru (peluang shooooping terakhir).

pergi 2 beg balik bawak balik mcm2 beg.



Nota : Waktu yang di guna pakai didalam catatan ini adalah waktu Malaysia. Waktu di Bandung, Indonesia awal 1 jam dari Malaysia.