Thursday, April 12, 2012

Yamaha LC 135 - Overhaul

Dah 3 tahun lebih aku pakai motor ni...meter pun dah pusing hinggakan connecting rod (conrod)  aku mula berbunyi bising. Akhirnya aku terpaksa gak hantar masuk bengkel untuk membaiki kerosakan conrod tersebut.

 Akhirnya aku buat kat GVP itupun kebetulan pasal aku nak tukar tayar. Aku masukkan terus blok baru 60mm + racing cam . Tetapi semenjak masuk blok baru aku rasa ade sesuatu yang tidak sedap aku rasa sebab selalu sangat aku rasa macam motor aku semput tetiba. Hinggalah suatu hari (25/04/2012) ketika aku sedang mendaki bukit sebelum keluar tol Sg. Buloh tetiba motor aku berhenti sendiri. Selepas aku hantar isteri ke tempat kerja dng menaiki teksi aku hantar semula motor yang buat blok aku . Aku di beritahu, karburator aku tersumbat di sebabkan oleh gam gasket...tu semua kerja mekanik kat Welly Sg. Buloh lg. Bengang giler aku. Semasa servis aku bertanya pasal CDI Racing, mekanik kata harga dia termasuk servis karburator RM180 .Aku test kat motor aku pastu terus decide utk pasang CDI tu. Sekarang memang puashati dengan performance LC aku.

tengah pasang CDI


=============================================
Masalah terjadi bila pasang kat kedai di BTP ni adalah kekadang terasa seperti kuasa hilang tiba-tiba. Tak puas hati aku bawa motor gi Hong Leong Yamaha  kat Sg Buloh. Kat situ tunggu memang lama...at last jumpa masalah die...timing chain lari 1 mata.
 Selang dua hari motor hilang semula pickup...ades...cuti lagi gi Hong Leong Yamaha, dorang kate kene tinggal motor 2 minggu pasal nak servis valve.So pasal takleh aku minta kedai yg boleh buat , dorang bagi aku Welly Rawang aku gi sana dorang kate kene tinggal motor 2 hari, akhirnya  aku gi Welly Sg. Buloh. Lepas siap pasang motor aku ade bunyi bising lak...kene tinggal lak kat situ. Esok datang ambik motor pomen kate tu bende biasa, die kate die saje adjust teppet longgar. Hari seterusnya aku gi lagi nak suh dorang tengok problem aku, ade sorang mekanik tu kate piston aku ade problem lak suh datang balik pasal mekanik yg buat motor aku tak datang keje.....ades...

 tunggu masa nak kene barai


patut le takde power..valve dah hitam
 =============================================

 Lokasi : Medan Tasik Puteri



Atas nasihat mekanik, alat thermostat ni di potong

=============================================
* Peringatan :-
untuk diri sendiri dan rakan2 LC, jangan gunakan Engine Treatment.