Monday, May 25, 2015

Tapak Baru untuk tanaman


================================================================

 Dikemaskini pada 09/05/2015

Dah tak tahu mana lagi nak tanam pokok...takda cara lain dah...terpaksa korek pulak tanah sebelah kanan.





Tanah hitam dan tanah organik dicampur dengan ratio 2.1












































































































Plastik digunakan sebagai divider untuk elak rumput masuk ke tapak tanaman

Alhamdulillah..siap tapak baru

Nota :  RM1(Tanah hitam) dan RM2 (Tanah Organik) - Bkt Rahman Putra
RM2.5 Tanah Organik kebun orkid BTP


     

================================================================

  11/10/2014
Mana nak tanam pokok Mahkota Dewa..Nenas...Mulberry ???...kene korek jugak...
Pokok mangga V2 dah berbuah untuk kali pertama..
Khasiat pokok Mahkota Dewa
================================================================


 Dikemaskini pada 09/05/2015
pokok temu berbunga



Thursday, May 14, 2015

DIY - Gantung kipas siling + cable 14/05/2015

  Dikemaskini pada 14/05/2015

Nak drill dinding nak sangkut kipas tapi lain yang jadi
Tengah dril tetiba drill mati.....dah agak dah..

terpaksalah sambung...

Putty filla habis...mana sempat je tampal...



Sunday, May 3, 2015

DIY - Cuci Air Conditioner 03/05/15


Dah lama sangat tak servis indoor unit...sekarang ni pasang fan speed no 3 pun tak laju..kene gak top overhaul..
Receiver board pun dah tak nampak

dah lama sangat tak servis nih...

serupa baru beli
Dah servis...buka fan speed no 1 pun dah mengigil

Tuesday, March 24, 2015

Jakarta - Bandung, 11 - 15 April 2015

Percutian tahunan...Bandung lagi !!! Tahun ini aku pergi dengan ex office mate isteri, Lyn dan Hairil, cuma pada tahun ini kami turun kat Jakarta, lepak 1 malam pastu esoknya terus gi Bandung menaiki keretapi.

**************************************** hari pertama 11/04/2015**********************
Kami duduk di Hotel Mustika Tanah Abang, maaf aku tak rekomen untuk sesiapa pun duduk sini, cukuplah aku sahaja merasai pengalaman duduk hotel ini.

Tempat wajib makan bile gi Pasar Tanah Abang



Cuma masa kami sampai ..byk lauk dah habis..koniciwa
Kat sini .sambal die mmg terbaik...nasi asyik tambah jer..


Hasil hari pertama

Benda wajib beli kat Indonesia...

**************************************** hari kedua 12/04/2015**********************


pagi hari kedua ingat nak saapan kat sini, tapi kedai baru buka.
Tiket keretapi untuk ke Bandung dah siap, terpaksa la lupkan hajat nak bersarapan kat sini.



wefie sebelum bergerak ke station keretapi


Harga tiket keretapi


Kedai roti ala2 Roti Boy
 


 

Alhamdulillah sampai jugak kat Bandung














 







**************************************** hari ketiga 13/04/2015**********************


















**************************************** hari keempat 14/04/2015**********************



penat berjalan lepak urut badan
kot2 dah habis duit Rupiah..bole tukar sini

Lepak makan di Kartika Sari Jalan Kebun Jukut (Jakeju)
Ada 2 Kartika Sari kat sini tapi aku pergi yg kat kordinat ni S6 54.862 E107 36.320

menu kat Kartika Sari













penat berjalan...rehat dulu..siap lunjur kaki tuh..


**************************************** hari kelima 15/04/2015**********************

last day kat Amaris Hotel Cihampelas

Alhamdulillah..selamat mendarat

tunggu beg...wefie dulu

kadar letak kereta TBS

Sehari parking RM4..5 hari RM20..ok tu..

video

Keadaan di belakang ciwalk

Kadar tukaran wang
Contoh peta Garmin


Note: Kadar tukaran : IDR 1 Juta = RM286
          Kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan peta Garmin untuk seluruh indonesia sila
          PM.