Tuesday, September 29, 2009

Astro 2 in 1

Sebelum ni susah sangat kalau nak tengok Astro , kalau nak tengok atas kene bawak decoder naik atas kalau nak tengok bawah kene bukak balik pasang kat bawah. Tetapi kini segala kepayahan telah berakhir..cewah..ayat power. Aku beli bende nih kat Jalan Pasar.

Masa mula2 pasang alat ni aku ada masalah pasal aku silap pasang port di belakang decoder. Aku gi balik kat kedai tu...membebel kat sana pastu tokey tu kasi baru punya + aku beli connector baru(SS). Kesilapan aku cuma kat sambungan di belakang decoder astro tu.




Pandangan hadapan decoder (IR Sensor)

Pandangan belakang decoder (port salah - TV AERIAL)

Ni port yang betol (TV/VCR)

Close-up

Belakang TV No. 2 (White Plastic Connector)

Pandangan belakang TV dengan SS connector (upgraded)

Pandangan TV. No. 2

=============================================
Updated on 22/01/2010




Close up sikit...


alamak gambar blur lak...(ni lokasi coupler yang betul).

Okey ...bile semua tu dah di pasang ...gi kat TV No. 2 pastu korang pilih le mana-mana channel yang korang nak tengok channel Astro ( aku letak kat channel 39, bersebelahan dengan channel AV1 dan Av2). Selepas dah pilih channel korang scan siaran sampai jumpa siaran Astro yang clear. Beres...!!!

=============================================

Updated on 23/01/2010

Di sini saya ada masukkan gambar dimana letaknya IR Sensor untuk model decoder Astro seperti tertera :


Gambar ini adalah ihsan dari saudara Harun Idris


=============================================

Updated on 28/08/2011

Salah satu kesalahan yang menyebabkan siaran di TV no. 2 tidak boleh dikendalikan. Pastikan kabel di cucuk di Injector IR Receiver .



=============================================

Updated on 12/04/2012



Barang ni pula untuk decoder Astro Beyond .

Pandangan hadapan

Pandangan belakang dekoder, kabel kuning, putih dan merah perlu di sambungkan ke belakang video modulator

Pandangan Belakang Video Modulator dan IR Sensor

74 comments:

Imran said...

Gambar yg bru 2 utk astro beyond kn? kre bnda nie bley gne utk astro beyond gk ke? smua ch. blh tgk x?

Azmi said...

Itu kurang pasti lak..pasal saya dapat gambar tu dari salah seorang pembaca blog ni..saya akan mendapatkan kepastian dari beliau.

Lone Hunter said...

nak tanya, dari astro ke tv tu kena connect guna coaxial cable jugak ke? IR detector tu utk remote sahaja ye? so benda ni bukanlah wireless kan?

Azmi said...

Imran gambar tu model dekoder Astro yang terbaru...

Azmi said...

"nak tanya, dari astro ke tv tu kena connect guna coaxial cable jugak ke? IR detector tu utk remote sahaja ye? so benda ni bukanlah wireless kan?"

Lone hunter, dari Astro ke Tv No. 2 memang kene guna Cable Coaxial. Benda ni memang bukan wireless tetapi untuk model wireless ada di jual.

mss2008 said...

salam,
tanya skit. cable kat 2nd tv tu kena pakai SS connector ke..? setup yg lain suma dah sama mcm dalam gambar tu..
cuma tak dapat control from remote tv, nampak blinking kat receiver tapi takde respon pun kat decoder..

Azmi said...

mss2008,

Saya pakai SS connector tu pasal nak cantik dan lebih kemas,
Cuba cek balik IR connector kat dekoder Astro, mungkin lokasi tersasar.

mss2008 said...

mekasih.. kalau ikut gambar tu dah sama dah position dia, memang buleh nampak kt dalam tu, betul dah rasanya..
pening2, takleh nak control dari bilik..

Azmi said...

double cek balik connection antara cable dgn connector ..mungkin ade yg longgar.. dah try carik channel ke belum ?

mss2008 said...

dah check, cable nampak semua ok.
channel dah carik kat 2nd tv, mmg dah boleh tengok pun..
cuma nak control jek yg tak boleh, macam takde respon kat decoder..

Azmi said...

Mungkin ade connection error dari IR ke TV No. 2. ataupun IR ade problem.

2uk3y said...

salam Azmi...

nak tanya la berape ko beli alat nie ??
kedai tu name pe kat jln pasar tu ??

tq

Azmi said...

2uk3y,

Kalau tak silap RM45.. kau carik jer mana2 kedai yg sederet dgn kedai jual ikan tu...mesti ader.

tips:
Mulakan dari kedai ikan ke atas , sebelum jumpa lorong...

Masterr Gee said...

kenapa connection sume dah betul tapi remote sensor tak nak respon?

Azmi said...

Mungkin ade connection error dari IR ke TV No. 2.
March 17, 2010 1:50 PM

Masterr Gee said...

Tadi aku tukar kat kedai. Dia bagi brand DAWA model dw223. Tapi sama juga. Dekoder tu tak respon dengan remote jugak, dah ubah2 sensor depan dekoder pun...pening aku. Berapakah maximum panjang cable coax.

Azmi said...

Panjang kabel aku tu 10m. Mungkin port belakang dari dekoder ke TV no 2 salah ( gambar dalam blog aku tu salah , belum updated lagi). Port yang betol adalah kat TV/VCR.

Imran said...

problem aku sme ngan ,mss2008. Aku pn x dapat nk tkar channel gk..ble tkan remote, aem 2 blink.. tp, ch x tkar2..gmbar dh dpat smua..cmne yea..

Azmi said...

Imran,

Nanti aku update gambar baru untuk port belakang dekoder tu, mungkin port tu yang selalu orang salah pasang.
Port yang betol adalah kat TV/VCR.

Imran said...

Xpe2..port mmg dh btul..cme xbley nk tkar ch. ritue. Punya la check mcm2..tkar cable..siap tukar tv lg..haha..last2..mslah dkt bnc connector tu jea..wayar ground die x sntuh besi..bru aku taw aem tu cntrol tv gne wayar ground..aku ingar gne wayr yg main 2...huhu..sp2 yg ada problem cm aku..cbe bt cm aku bt tgk...

Azmi said...

Imran ,

Seperti yang saya balas kat mss2008 :

"double cek balik connection antara cable dgn connector ..mungkin ade yg longgar.. dah try carik channel ke belum ?

March 8, 2010 3:10 PM "

Alhamdulillah, berjaya gak kau ....

shah said...

Kat maner nak tgk wire ground tuh. Aku pun masalah yg samer gak nie. Kalo boleh tlg bagi gambo skali.

Azmi said...

shah said...

Kat maner nak tgk wire ground tuh. Aku pun masalah yg samer gak nie. Kalo boleh tlg bagi gambo skali.

Aku pun tak pasti kat mana wayar tu..hehe..nt aku minta imran email gambar die ? kot die punya dekoder lain dari aku..

Imran said...

Coax cable ada 2 wire kn..

1 wayar yg dawai (yg tgh2 tue, wayar nie gne untuk transmit information, etc video and audio)

1 lg yg mesh wire (wyar yg halus2 mcm lingkaran kt luar)

nie la org pgl wayar ground. Coaxial cable ni unbalance line, sbb tue die kna ada wyar ground.



Aem nie gna wayar ground untuk transfer IR dr remote ke dekoder,

So, pastikan wayar ground tu btl2 kna besi dkt BNC connector tue. Pastikan klip wayar yg kt dlm wayr tu btl2 cngkam wayar ground tu. Then, pastikan klip wayar td tue plak bersentuhan dgn besi dkt connector 2. Besi bulat yg besar. bukan besi yg tgh2. tue



Cbe try blik, klu xdpt lg, emel aku blik, bru aku cri gmbar. skrg bz ckt. xdpt cr gmbar.

Azmi said...

Imran,

terima kasih untuk info yang diberikan. Semoga selepas ini ramai yang dapat menyelesaikan masalah yang berkenaan .

shah said...

TQ IMran n Azmi. Problem aku solve. Ruper2 nyer wayer tu bertindih. BUat connection balik. Dan segalanya selesai. TQ bebanyak diatas bantuan teknikal anda sumer

Azmi said...

Shah,

Alhamdulillah, akhirnya berjaya gak kau..

Tee Jay said...

Salam bro, saya dah beli dah pasang equipment seperti yg di pasang tu.... masalahnya skg ni cuma dari tv kedua tu saya masih tak dapat nak gunakan remote control astro....maknanya saya masih perlu ke decoder di tv pertama untuk ubah channel astro. Agaknya apa masalah? Adakah tersilap pasang IR sensor atau perlu beli 1 lagi remote control?

Azmi said...

so sekarang ni cuma ade keluar gambar kat tv no 2 tapi tak bole guna control untuk tukar channel ? Rasanya ade tersalah pasang port kot rujuk gambar no 3 & 5 (untuk unit seperti dalam gambar) atau gambar terakhir untuk model terbaru...tak tahu lah kalau astro ade keluarkan model lagi terbaru !!!

mimarosan said...

salam tuan blog...

nak tanya skirt pasal AEM ni...
AEM ni kita leh control channel dalam satu masa ker?

contoh TV no1 tgk channel lain dalam masa yg sama TV no2 tgk channel lain...

cam tu ke fungsi AEM ni?

Azmi said...

Wasalam,

Tv1 dan tv2 cuma akan mengeluarkan channel yang sama.

mamanpet said...

Bro..saya dah pasang seperti dlm gambar,semua gambar & audio keluar,cuma remote jer x blh tukar channel dkt TV no 2..apa masalahnya?tp dkt reciver berkelip2..mcm terima signal..

mamanpet said...
This comment has been removed by the author.
Azmi said...

Ku cek balik ir sensor kat depan dekoder astro....betol ke tak lokasi die kene kat ir tu..lain dekoder lain lokasi ir. Sila lihat contoh dekoder lain kat : Updated on 23/01/2010

riza said...

bro azmi dan imran....maafla tumpang terbaca blog bro ni masa tengah cari solution untuk masalah pasang mende nie. anyway thanks alot for the info... bro azmi punya cara pasang dengan ground wire yang imran citer tu memang betul.. connector tu punya pasal...lepas betulkan dua-dua mender tu SETEL masalahh.. gambar pon cantik... cayalah bro semua.. saya doakan murah rezeki.. salamm

Azmi said...

Wasalam, amin !!

aYam_reBeL said...

Salam bro.baru beli harini.tak berjaya tukar channel gak.konfiden jer tukar balik kat kedai.pun gagal gak.setelah try cara Imran tu, masih tak berjaya la.tataula lagi apa masalahnya.ker salah tempat IR receiver tu? saya guna decoder philips yg hitam DSX6170.dah habis bungkus dah ground wire tu kat besi2 sume.masih gagal.stress~

aYam_reBeL said...
This comment has been removed by the author.
aYam_reBeL said...

tiba2 jer bole.Alhamdulillah.salah tempat IR receiver tu.ingat belah kiri rupanya belah kanan :)

Azmi said...

seperti yang saya post pada : Updated on 28/08/2011

Itulah antara sebab gambar tak keluar di TV no. 2.

Tahniah kerana anda telah berjaya !!!...hehe

naeims_ab said...

salam, saya ada masalah sikit.
saya pakai decorder astro beyond. kat belakang tu takde tempat nak cucuk alat tu la. tanya kat kedai tu balik, dia kata decorder beyond tak boleh. dia suruh beli yg wireless plak. hampeh tul.

aYam_reBeL said...

Rasanya boleh tapi ada barang tambahan.macam pernah terbaca kat forum lowyat.cuba search kat forum tu.mahal tu wayarless.

naeims_ab said...

dah try cari dalam forum lowyat. tapi tak jumpa plak pasal masalah tu. masih tak dapat selesai masalah lagi ni. minta tolong comfirmkan pasal alat tambahan yang diperlukan.

Azmi said...

cuba baca kat link ni http://forum.lowyat.net/topic/1281679/all

Azmi said...

kepada pemilik astro beyond sila rujuk post terbaru.

HidayahAllah said...

tumpang tanya..mmg kena beli modulator tu ka?or ada cara lain yg mudah..mcm connector or adapter dan lain2..
mcm tak berbaloi lak nk beli modulator yg berpuluh2 ringgit

Azmi said...

setakat ni belum jumpa lagi alat lain

soccerholic said...

salam..bro azmi nk tnya sikit..
sy dah ikut step2 bro tunjuk,,sume mmg cun..2nd tv pon boleh control..1 je problm..gmba sy ni x clean..mcm ade noise..masalah connector sy ke??
sbb wayar ground dgn aluminium tu sy x brapa sure connect mcm mana dgn bnc connector..TQ

Azmi said...

cuba tengok camna sambungan sediada...kemungkinan sambungan kurang rapi..cuba dulu..

HasnolMizam said...

mana gambar lebih cun? guna wire atau wireless? tq

Azmi said...

tak dapat di pastikan ...kene beli dulu baru tahu kualiti gambar ..

eiz84 said...

Tq kongsi ilmu bro Azmi ,,,dah berjaya walaupun pada mulanya ada kesilapan teknikal di port belakang decoder..dan gambar x jelas...kabel tu mmg main peranan

Azmi said...

sama2 mambantu...

sabri said...

sebelum ni guna decoder lama..mmg saya pkai modulator yg warna biru tu...lpas guna yg beyond...trus mati kutu..cmner nk link kan kt tv dlm bilik....akhirnya jumpa gak solution....esok gak kene pegi jln pasar nih.. t.kasih tuan admin....

sabri said...

ade 1 soalan kt sini...saya ade ternampak beberapa rmh kt kawasan rmh saya...yg piring astro diaorang ade 2 cable....utk ape ek?...biasa 1 cable je utk pegi ke decoder dari piring tu...nmpak kt piring tu mcm ade 1 adapter khas yg bleh cucuk 2 cable....dorang ade 2 decoder ke?

Azmi said...

yang ade 2 kabel tu utk decoder yang boleh rakam siaran tv iaitu Astro Beyond PVR

sabri said...

oooooo.......tuan...gambar d tv no.2 masih x kluar...kt receiver aem blinking bila tekan remote....nk tanya...button ch+ dan ch- tu utk ape....kene sama ke chanel kt modulator dgn tv no 2? ???

Azmi said...

kat modulator kene tekan2 sampai tv no2 bole di kawal melalui aem. saya tak hingat berapa channel saya pakai . nt saya update.

akeng said...

Boleh ke kalau pakai aem xtra link ni kat skybox? perlu converter ke?
tq.

Azmi said...

Skybox tak pasti bro. Maaf lambat jawab. baru baca posting

adam muhammad said...

asalam bro azmi.

sy punye case is not astro but hypptv set to box (stb). nk guna sbb ada channel agama byk. ok sy ada 2 remote hypptv dan 2 tv satu kt bilik satu kt kitchen connected by hdmi cable (hdmi cable xde problem sbb boleh beli hdmi splitter. problem pd IR. so plan sy nk beli cable IR attached pd stb lps tu split ke dua2 tv. sy boleh guna dua2 remote. bro azmi rase plan sy berjaya tak klu ikut concept n kt mane saya nk beli IR receiver yg cable pjg tu.

Azmi said...

Kalau kene cara ada harapan berjaya. Kalau cable IR tu tak pasti kat mana nak dapatkan. Kalau duduk area KL boleh lah cuba Jalan Pasar, tanya kedai2 kat situ.

Azmi said...

bape meter di perlukan . kalau nak senang beli je kat Ebay .
http://www.ebay.com/bhp/ir-extension-cable

adam muhammad said...

alhamdulillah. time kasih reply. mmg stay kl. IR receiver tu mmg kene lekat pd stb ke? lps tu cable IR tu attached kt coxial cable tv belakang? mcm tu ke? boleh bro azmi explain sikit.

ahmad nasif said...

untuk astro beyond tu. frequency yang kene set dekat universal video modulator tu berapa ye?

Azmi said...

klau tak silap kena cuba try test bro...sehingga dapat. Maaf takleh nak bagi info terbaru kerana dah tak guna lagi modulator tu.

KS Cheng said...

bro, aku nak tanya kena beli universal modulator & AEM link saja kan?

Azmi said...

klau untuk astro beyond ..ya kene beli 2 barang tu.

ahmad nasif said...

korang split av pakai ape?
pakai splitter yg murah atau yg mahal?

KS Cheng said...

minta maaf bang. nak tanya kenapa kena beli dua barang tu untuk beyond decoder? dua-dua barang tu kena letak dgn beyond decoder?

ahmad nasif said...

1 untuk conversation av jadi rf
1 untuk ir extender

KS Cheng said...

abang nasif, ada gambar tak?

ahmad nasif said...

Gambar apa?
Dalam blog ni cukup banyak gambar dah

Unknown said...

terima kasih buat Saudara Ahmad Nasif kerana sudi menjawab bagi pihak saya. Harap saudara KS Cheng faham...